Diéta gyomorhurut esetén

diéta gyomorhurut esetén

A gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának (belső) gyulladása. A betegség akkor alakul ki, ha a gyomor-bél traktus fertőzött, autoimmun folyamatok, amikor az epe a gyomorba kerül, valamint bizonyos gyógyszerek szedése során. A gyomorhurut előrehaladott stádiumai peptikus fekélybetegséghez vezethetnek, és akár rosszindulatú daganat megjelenését is kiválthatják. A gastritis kezelése a betegség okától függ. Ez antibakteriális és/vagy gyomornedv-termelést csökkentő gyógyszereket szed. A kezelés szükségszerűen magában foglal egy étrendet, amelyet a betegség típusától függően választanak ki.

Általános információ

A gyomorhurut a gyomornyálkahártya gyulladásos betegsége. Hosszú lefolyású gyomorhurut a gyomor különféle funkcióinak megzavarásához vezet, főként a sósavtermelés és a kapcsolódó emésztési folyamat megzavarásához.

Sokáig azt hitték, hogy a gyomorhurut fő oka az étrend megsértésében rejlik. Ma azonban számos hiteles tanulmány megállapította, hogy az étrend megsértése jelentéktelen tényező a gastritis kialakulásában. Ennek a patológiának több valódi oka van:

 • A Helicobacter pylori baktérium. A statisztikák szerint az összes gyomorhurut 90% -ának bakteriális etiológiája van. A gyomor agresszív környezetében (ahol koncentrált sósav) a baktériumok túlnyomó többsége elpusztul. A Helicobacter pylori azonban képes túlélni és elszaporodni ilyen kedvezőtlen körülmények között. Az életfolyamat során a H. pylori baktériumok mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek gyulladásos reakciót váltanak ki, és a gyomornyálkahártyát több sav kiválasztására késztetik. Így a gyomor falai védtelenné válnak, és fekélyek alakulhatnak ki rajtuk.
 • Alkohollal való visszaélés. Az alkohol negatívan befolyásolja a gyomor-bél traktus összes szervének belső falát borító hámszövetek állapotát. A közvetlen irritáció mellett az alkohol fokozza a gyomornedv termelését is, ezáltal növeli a nyálkahártya sósav általi károsodásának valószínűségét.
 • Reflux. A gyomor folytatása a duodenum, ahol az epevezeték is megnyílik. A gyomor pylorusának (a gyomrot a nyombéltől elválasztó záróizom) megsértése esetén az epe fordított refluxa lehetséges. Ezt a folyamatot duodenogasztrikus refluxnak nevezik. Az epe és a béltartalom irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ami gyulladásos folyamatok kialakulásához vezet. Figyelemre méltó, hogy a duodenogasztrikus reflux rohama egészséges emberekben fordul elő. A gyomorhurut csak az ilyen epizódok sorozata után alakul ki. Gyakran a béltartalom visszafolyása a gyomorba krónikus gyomorhurutot okoz.
 • autoimmun folyamatok. Mint ismeretes, az immunrendszer sejtjei olyan idegen mikroorganizmusokkal küzdenek, amelyek kívülről kerültek a szervezetbe. Bizonyos rendellenességek esetén azonban az immunrendszer elkezdi támadni a szervezet saját sejtjeit. Ez alól a gyomornyálkahártya sejtjei sem kivételek, immunitásuk is támadható. Az autoimmun gastritis viszonylag ritka előfordulás, és csak az esetek 5%-át teszi ki.
 • Evészavar. Egyes étkezési szokások a nyelőcső és a gyomor gyulladásos patológiáit okozhatják. Például a túl durva ételek iránti szenvedély, ami megsérti a nyálkahártya falát. Korábban azt hitték, hogy a fűszeres ételek és a kávé hozzájárult a gyomorhurut kialakulásához, de a legújabb kutatások ezt nem erősítik meg. Ha egy személynek nincsenek gyomor-bélrendszeri (GIT) betegségei, akkor a fűszeres ételek nem ártanak neki. Sok déli ország nemzeti konyhája tele van fűszeres ételekkel, de ez nem befolyásolja a gyomorhurut és más gasztrointesztinális patológiák előfordulását. A hosszú szünetekkel és böjtöléssel kapcsolatos vélemény is megkérdőjelezhető. Nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a rövid távú koplalás (legfeljebb 24 óra) hozzájárulna a gyomorhurut megjelenéséhez.
 • Gyógyszerek. Egyes gyógyszerek (különösen a nem szteroid gyulladáscsökkentők) gyomorhurutot okozhatnak. Ha ezeket a gyógyszereket szisztematikusan kell szednie, feltétlenül konzultáljon orvosával a mellékhatásokról.
 • Egyéb tényezők. A gyomorhurut allergiás reakciók, paraziták és sugárterhelés miatt is előfordulhat.

Kialakulása során a gyomorhurut több szakaszon megy keresztül. Kezdetben, ha kedvezőtlen tényezőknek vannak kitéve, a gyomor nyálkahártyája kipirosodik és megduzzad. A betegség krónikus formába való átmenetével a gyomor fala megvastagodik. A betegség előrehaladtával a gyomornyálkahártya érintett területei elvékonyodnak és sorvadnak. Ebben a szakaszban a gyomor hámsejtjeit kötőszöveti sejtek váltják fel (hegek jelennek meg). Az utolsó szakaszban erózió és sebek jelennek meg.

Fontos!Mivel a gyomorhurut előrehaladott stádiumai eróziók és fekélyek megjelenésével járnak, fontos a terápiás intézkedéseket a lehető legkorábban megkezdeni. Ez leállítja a kóros folyamatot és elkerüli a szövődményeket.

A lefolyás természetétől és az etiológiai tényezőktől függően a gyomorhurut különböző típusait különböztetjük meg.

Az áramlás természete szerint:

 • Akut - hirtelen alakul ki, például allergiás reakcióval, alkohollal vagy mérgezéssel. A betegség akut formáját súlyos fájdalom, gyomorégés és hányinger jellemzi. Az akut gastritis jellegzetes vonása az átmeneti jelleg. Megfelelő kezeléssel és egy kedvezőtlen tényező (allergén, alkohol, toxinok) időben történő megszüntetésével a betegség néhány napon belül eltűnik.
 • Krónikus - lassan fejlődik, és a tünetek elmosódása jellemzi. Előfordulhat, hogy egy személy évekig nem tud a krónikus gyomorhurutról, ami veszélyesebb, mint az akut gastritis.

A gyulladás természetétől függően:

 • Eróziós - az erózió megjelenése jellemzi a gyomor nyálkahártyáján. Ez a gyomorhurut egyik leggyakoribb típusa. Általában felnőtteknél és nagyon ritkán gyermekeknél alakul ki.
 • Atrófiás - a krónikus gyomorhurut egy fajtája, amelyben a gyomor kiválasztó sejtjei sorvadnak. Így a gyomornedv termelése csökken, ami számos súlyos szövődményhez vezet, egészen a gyomorrákig. Szubatrofikus gastritist is izolálnak, amelynek klinikai képe hasonló az atrófiás gastritiszhez, de kevésbé kifejezett.
 • hurutos - a gyomornyálkahártya gyulladása, amelyet egyes agresszív szerek okoznak, például fertőzések, túl meleg vagy hideg ételek, méreganyagok és egyéb károsító tényezők. A hurutos gastritis akut és krónikus formában is előfordul. A kezelés időben történő megkezdésével elkerülhető a krónikus forma kialakulása.
 • Felületes - a gyomor gyulladásos elváltozásának kezdeti szakaszát jelenti. Ez a gyomorhurut legkedvezőbb stádiuma, amely könnyebben kezelhető, mint mások.

Lokalizáció szerint:

Antral - a gyomor pylorus részében lokalizálódik, ahol a gasztrin hormon választódik ki, amely serkenti a gyomornedv termelését. Antral gastritis esetén a gasztrin szintézise fokozódik, ami a sósav fokozott szekréciójához vezet.

A gyomorhurut táplálkozási szabályai

A táplálkozás a gyomorhurut sikeres kezelésének egyik legfontosabb eleme. A gyomorhurut diétáját az orvos állítja össze, a gyomorhurut típusától, stádiumától, a beteg általános egészségi állapotától, életkorától és számos egyéb jellemzőtől függően.

A gyomorhurut számos fontos táplálkozási szabálya van, amelyeket szigorúan be kell tartani. A fő szabály az, hogy az ételt alaposan meg kell rágni. Az emésztés folyamata már a szájüregben megkezdődik, ahol az ételt összetörik és részben megemésztik az enzimek. Ha a rágatlan étel a gyomorba kerül, irritálhatja a nyálkahártyát.

Ezzel a patológiával meg kell tagadnia a "száraz ételek" fogyasztását. Óvatosnak kell lennie a kekszekkel, szárítóval és más kemény és száraz élelmiszerekkel, hogy elkerülje a gyomornyálkahártya irritációját. Az ételnek lágynak és melegnek kell lennie.

Diéta

A gyomor-bél traktus gyulladásos patológiáiban rendkívül fontos az étrend - az étkezések száma és a bevitel ideje. Felejtsd el a napi 2-3 étkezést. Gasztritisz esetén nem lehet olyan ritkán enni. Az orvos napi legalább 5-szöri étkezést javasol. Ez azt jelenti, hogy a reggelin, ebéden és vacsorán kívül még legalább 2 étkezés lesz. Ez lehet apró falatkák. Fontos, hogy gyomorhurut esetén ne legyen erős éhségérzet. A gyomorban tápláléknak kell lennie, különben a sav korrodálja a gyomor nyálkahártyáját. Napi 5-6 étkezés betartásával fontos figyelemmel kísérni az élelmiszerek kalóriatartalmát - ez nem lehet túlzott.

A legjobb egy időben enni. Az étrend betartása normalizálja a gyomornedv szekrécióját. A szervezet tudni fogja, hogy az ember általában mikor eszik, és megfelelően felkészül erre. Ugyanakkor az élelmiszer összetételének (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) megközelítőleg azonosnak kell lennie. Más szóval, ha valaki reggel tojást eszik, jobb, ha nem töri meg ezt a szokását.

Napi étrend: heti menü

A gyomorhurut minden diétája sok közös vonást tartalmaz. Ugyanakkor különbség van a diétás táplálkozás között akut és krónikus gyomorhurutban. Tekintsük ezeket a jellemzőket.

A betegség akut lefolyása során az első napon az embernek szinte nincs étvágya a fájdalom és az émelygés miatt. Az akut gastritis első napján jobb tartózkodni az étkezéstől. Meleg italok (víz, tea) megengedettek.

Az akut gastritis második napjától a beteg az 1A számú táblázatot mutatja. Ez a diéta lehetővé teszi a folyékony ételeket, a burgonyapürét és a húst, a gabonaleveseket, a tejes leveseket, a lágy tojást, valamint a zselét, a zselét és a mézet. Minden ételt főzünk vagy párolunk. Az ilyen ételek a legkevesebb problémát okozzák a gyomor nyálkahártyájának.

Akut formában a nyers zöldségek és gyümölcsök, húslevesek, pékáruk, édességek, sajt és kávé nem ajánlott. A sóbevitelt korlátozni kell (a konyhasó fokozza a gyomornedv kiválasztását), és jobb, ha teljesen elhagyja a kezelés idejére. Ezenkívül nem ehet fűszereket, fűszeres és savanyú ételeket. Az ételnek semleges ízűnek kell lennie.

Minta menü a hétre:

 1. Reggeli - folyékony zabkása vajjal. A köles kivételével mindenféle gabonafajta megengedett.
 2. Snack - túró.
 3. Ebéd - szelet párolt zöldségekkel, kompót.
 4. Snack - lágy tojás.
 5. Vacsora - párolt hal, tea.
 6. Lefekvés előtt - egy pohár tej.

Általában a gyomorhurut ilyen menüjét több napig fenn kell tartani, amíg a betegség akut időszaka tart. A helyzet stabilizálása után ne törölje a diétás menüt. Egy további diéta és menü segít az orvosnak a gyógyulás dinamikája alapján összeállítani.

Ami a krónikus gyomorhurutot illeti, a menüt számos tényezőtől függően választják ki, például a savasságtól (fokozott vagy csökkentett), valamint a gyomorhurut típusától és stádiumától függően. Olvasson többet a különféle típusú gyomorhurut táplálkozásáról - alább.

Példák a gyomorhurut diétájára

A következő táplálkozási ajánlások a különböző típusú gastritisekre lehetővé teszik a betegek számára, hogy gyorsan megbirkózzanak a betegség fájdalmas tüneteivel. Fontos, hogy szigorúan tartsa be a táplálkozással kapcsolatos orvosi utasításokat, mivel az étrendtől való kisebb eltérések is azonnal befolyásolják az Ön közérzetét. A gyomorhurut diétáját követően a betegnek be kell tartania a kiegyensúlyozott étrend elveit. Ez azt jelenti, hogy a napi étrendnek kielégítenie kell a szervezetet kalóriák, tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok), vitaminok és ásványi anyagok tekintetében. Mindezeket a kérdéseket a kezelőorvossal megvitatják.

Táplálkozás a gyomorhurut súlyosbodásához

Akut gastritisben, valamint krónikus gastritisben az exacerbáció szakaszában az étrendnek a lehető legszigorúbbnak kell lennie. Minden ételt főznek vagy párolnak. Tilos tésztát, hüvelyeseket, zsíros húsokat, fűszereket fogyasztani.

A gyomorhurut akut formáiban a fő feladat a gyomornyálkahártya mielőbbi megnyugtatása. Ezért minden ételt alaposan meg kell rágni, és melegnek kell lennie.

A csökkentett savasságú gyomorhurut táplálkozásának jellemzői

Alacsony savasságú gyomorhurut esetén sok korlátozás megszűnik, mivel nem áll fenn a gyomornedv fokozott szekréciójának veszélye. Emiatt megengedett az erjesztett tejtermékek (kefir és joghurt) és a gyenge természetes kávé használata.

Továbbra is tiltják a zsíros ételeket és az alacsony savasságú gyomorhurutban sült ételeket. Ezenkívül alacsony savasság mellett nem lehet enni szőlőt, friss péksüteményeket és tartósítást.

Diéta magas savasságú gyomorhurut esetén

A magas savasságú krónikus gyomorhurut a legnagyobb fegyelmet követeli meg a pácienstől. A savanyú zöldségek, gyümölcsök és bogyók szigorúan tilosak. Erjesztett tejtermékek helyett meleg tej és természetes, nem savas joghurtok használata megengedett.

Magas savasságú gyomorhurut esetén a kisselek hasznosak lesznek, mivel védik a gyomrot a sósav hatásától. Időnként megnövekedett savasság mellett megengedheti magának a mézet és a mályvacukrot.

Diéta erozív gyomorhurut esetén

Eróziós gastritis esetén különös figyelmet kell fordítani az étrendre. Nem szabad megengedni az erős éhséget és az étkezések közötti hosszú szüneteket. Fontos az étel hőmérsékletének és állagának ellenőrzése is. Az eróziók megjelenésével a gyomor falai különösen érzékenyek a meleg, hideg és savanyú ételekre. Ne okozzon további problémákat a gyomor számára, fontos, hogy szigorúan kövesse az összes ajánlást.

Diéta atrófiás gyomorhurut esetén

Atrófiás gyomorhurut esetén gabonaféléket fogyaszthat kis mennyiségű tejjel, alacsony zsírtartalmú baromfihússal, főtt és párolt zöldségekkel, alacsony zsírtartalmú csirkehúslevessel és szárított kenyérrel. A táplálkozási rendszer kiválasztásakor az orvosnak figyelembe kell vennie a savasságot. Sült zöldségeket szabad enni, de csak kéreg nélkül.

Diéta felületes gyomorhurut esetén

A felületes gastritis táplálkozásának elvei gyakorlatilag nem különböznek a gyomorhurutban szenvedő betegek általános ajánlásaitól. Fontos megtagadni a meleg, hideg, savanyú és mechanikailag érdes ételeket. Az ilyen élelmiszer irritálja a gyomor nyálkahártyáját, csak fokozza a fájdalmas tüneteket.

Diéta antrális gastritis esetén

Az antral esetében különös figyelmet kell fordítani a frakcionált táplálkozás elveire. Kis adagokban kell enni, anélkül, hogy túlterhelné a gyomrot étellel. A kefirt és az aludttejet ki kell zárni a tejtermékekből. Meleg tej fogyasztása megengedett (mézzel is lehetséges).

Diéta hurutos gyomorhurut esetén

A gyomorhurut hurutos formájával a betegnek be kell tartania a gyomorhurut szokásos étrendi követelményeit. Az étrendi ajánlások szigorú betartása különösen fontos a hurutos gyomorhurut akut formájában. Ez segít elkerülni a betegség krónikus formába való átmenetét.

gyümölcs diéta

Az orvosok kategorikusan nem javasolják, hogy eltávolodjanak az orvosi táplálkozástól a gyomorhurut miatt. Ez különösen igaz a speciális fogyókúrákra. Ez alól a gyümölcsdiéta sem kivétel, amelyet sokan a felesleges kilók leküzdésére használnak.

A gyümölcsdiéta veszélyes a gyomorhurutra, elsősorban a gyümölcsökben található szerves savak bősége miatt. Ez a gyomornyálkahártya további irritációja, amely csak súlyosbítja a betegség lefolyását. A gyümölcsdiéta különösen veszélyes az akut gastritisre és a betegség krónikus formáinak súlyosbodására. Az orvosok határozottan nem javasolják ezt a fajta étrendet akut stádiumban. A remisszió ideje alatt a diétás táplálkozás némi lazítása lehetséges, de ehhez előzetes kezelőorvosával is egyeztetni kell.

Diéta gyomorhurut gyermekek számára

Sajnos a gyomorhurut nemcsak felnőtteknél, hanem különböző korú gyermekeknél is előfordul. A gyomorhurutban szenvedő felnőttek és gyermekek diétás táplálkozásának elvei megegyeznek. A gyerekeknek is gyakran és kis adagokban kell enniük. A zsíros és sült ételeket ki kell zárni, és minden táplálkozási ajánlást be kell tartani, a gyomor savasságától függően.

A gyermekek gyomorhurutjának kezelésében komoly probléma a gyermek táplálkozásának szabályozásának nehézsége. Ez különösen nehéz az iskolában, amikor a gyerek a zsebpénzét gyorsételre költheti. A szülőknek törekedniük kell arra, hogy mindig elmagyarázzák gyermeküknek az étkezési korlátozások mögött meghúzódó logikát.